19 Mayıs 2011 Perşembe

YIKIM 2011

                                Size  çok  ilginç bir etkinlikten  bahsetmek istiyorum.  İstanbul   gezimin  en güzel  yanıydı bence. Bloglardan  öğrenip  İstanbul  Cihangir'de tam  2 saat  arayıp  en sonunda  başladığımız  noktada  bulduğumuz  YIKIM  2011   olağanüstüydü.  Adresini  defterime  yazıp  yola  çıktık..Adres  aslında  Ara Kafenin arasından  girip  İndigonun  karşısındaymış. Biz  de   adresi  sormaya  başladık  sokaklarda.  Kimisi  Cihangire  gönderdi,  kimi  Galata  civarı dedi, kimi  bu sokakta deyip dört  döndürdü. Ama  benim gibi azimlilerin elinden birşey kurtulmaz. Cihangiri  de   bilen bilir  yokuş, bayır, merdiven ,  ne isterseniz  vardır.
                               Şimdi de  bu etkinliği  inceleyelim..



                                   Kent heterotopik mekânlar barındırıyor içinde; normdan sapanların, ötekilerin işgal ettiği bu mekânlar bizi tedirgin ediyor, sıradan algımızı alt üst ediyor. Galatasaray’daki Mısır Apartmanı’nın hemen arkasındaki Akarsu Sokak’ta yer alan, bir zamanlar sokak çocuklarına ve travestilere ev sahipliği yapmış metruk bina böyle bir mekândır. Bugün bu heterotropik özelliğini farklı bir boyuta taşıyarak farklı zaman ve mekânları sanat yapıtlarıyla iç içe geçiriyor, heterojen, ayrıksı öğelerle alışılmışın dışında, farklı bir deneyime kapılarını aralıyor.
                                   Kendilerini ülkenin ilk kolektif-avangardları olarak tanıtan Sürrealist Eylem ekibinin yaklaşık bir yıl süren çabalarının ürünü, YIKIM 2011 sergisinde.. Aralarında sürrealistlerin, anarşistlerin, sitüasyonistlerin de yer aldığı, yurt içi ve yurt dışından otuzun üzerinde sanatçının katkısıyla yaratılan bu heterotopyanın ne yazık ki ömrü çok uzun sürmeyecek. Beyoğlu’nu nezihleştirme sürecinde yıkılıp yerine otel yapılması planlanıyor binanın; dolayısıyla bir taraftan in situ (yere özgü) işlerin çoğunun bu yıkımla birlikte molozların arasında kaybolması, diğer taraftan yeryüzünün kapitalist yıkımı, YIKIM 2011 sergisini çok anlamlı kılıyor. Belki de zamansız, bedensiz, temiz kesim galeri mekânı yerine, farklı zamanları ve bedenleri içeren bu ötekinin mekânını seçtiği için, tüm anlamlandırma düzenimizi yıkıma uğrattığı için bu adı hak ediyor. Nereden bakılırsa  bakılsın,  YIKIM 2011.

                                 Not: Yıkım 2011, 12 Mayıs-28 Mayıs 2011 tarihlerinde, pazartesileri hariç her gün saat 13:00-19:00 arasında yaşanabilir. Ayrıca bu sergi çerçevesinde çok sayıda yan etkinlik de düzenlecektir..
  


















5 yorum:

  1. vaaaaaaaaaaaaay mükemmel,harikasın ya çok güzel gezmişsin

    YanıtlaSil
  2. buketcım, bu grubu tanıyordum. hatta facebookta da var. sonra goruntuler benı rahatsız ettıgı ıcın ızlemekten vazgecmıstım. :) uluslararası bır organızasyon yapmaları, epey etkılı ve takıp edılır bır grup oldugunu gosterıyor. ıyıce gezmısınız, cıhangır, galata :)

    YanıtlaSil
  3. Buket'cim bu etkinliği ve grubu ilk kez senden duyuyorum ve inanılmaz ilgimi çekti. Serginin adını yaşayacak bir sona sahip olacak olması, içerdiği eserlerin sorgulattıkları ve cesurca ortaya koydukları gerçekten çok etkileyici. 27 Mayıs'a kadar bu koşturmacada gitmek için elimden geleni yapacağım, paylaşımın için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Buket Hanım

    Şuanda evimden çok uzaklarda ve İstanbul özlemi içindeyken özlediğim bir gezi yapmışsınız. İstanbul özlemim daha da arttı. Uzun zaman oldu böyle sergiler görmeyeli.

    Görüşmek dileğiyle...

    Ebru

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler ebru,
    istanbulda yaşamama rağmen gidip böyle doya doya istanbulu yaşamayı seviyorum.paylaşımlarımla beğeni sağladıysam ne mutlu bana..

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...