15 Nisan 2011 Cuma

PATTI SMITH

Dünyanın  her yanında insanlar  kaybettikleri  bir şeye yeniden sahip olma umudu taşır. Ancak bazen kiminin anılarını küçük pişmanlıklarımızı koyduğumuz çekmeceye yerleştirmek zorundayızdır.Yine de arada sırada, eski bir mendilin katları arasında, bir zamanlar  en mutlu öğleden sonralarımızı temsil etmiş bir deniz kabuğuna ya da  ufak bir taşa rastlarız. Kör talih duygusunun uçup gittiği bir  ferahlama anı yaşarız. Tıpkı,  taksilerden oluşan bir labirentin içinde  bir  arka  koltukta  unutulan Finnegans  Wake  'in   düzeltilmiş  metninin ,büyülü  bir  biçimde şaşkın  ve  minnettar  Jaymes Joyce'un  ellerine  dönüşü  gibi..



Yeni bitti  Patti Smith'in  kitabı  Çoluk Çocuk..Zaten  otobiyografileri  çok severim, çok etkilenirim.Bunda da okuduklarım bende heyecan yarattı, moralimi bozdu, ağlattı, hüzünlendirdi..Patti  okulunu bırakıyor, çeşitli işlere girip çıkyor ama olmuyor. Birşey var içinde  onu yönlendiren, evini bırakıp  Brooklyn'e  gidiyor. Burada  aç, sefil günleri oluyor. Robert'la  tanışıyor ve  sanat, bağlılık  ve  başlangıçlarla  dolu bir  yolculuğa  çıkıyorlar. Patti Smith  bir  şair  ve  müzisyene  dönüşürken, Robert  Mapplethorpe  kışkırtıcı tarzını  fotoğrafa  yönlendiriyor. Kitapta  kimi  zaman  Bob Dylan  ile  karşılaşıyoruz,  kimi  zaman  Andy  Warhol ile..Çoluk çocuk bir aşk  hikayesi ile  başlayıp  bir  ağıt  olarak  devam ediyor..

Patti  Smith  aynı zamanda resimlerde  yapmış biri.  2002  yılında  Andy  Warhol  Müzesinde  ‘Strange Messenger: The Art of Patti Smith’   sergisi de  düzenlendi.

miller1


artf01

5 yorum:

  1. "Yine de arada sırada, eski bir mendilin katları arasında, bir zamanlar en mutlu öğleden sonralarımızı temsil etmiş bir deniz kabuğuna ya da ufak bir taşa rastlarız." Buket'cim ne kadar etkileyici satırlar bunlar, okurken hayran kaldım. Gerçekten insan ufak bir deniz kabuğu ya da bir taşta, bir nesnede eski mutlu günlerin anısını canlandırabiliyor. Çoluk Çocuk kitabını raflarda görmüştüm ancak elim gidip de almamıştım bu yazıdan sonra okunacaklar listeme eklendi bile ;)

    YanıtlaSil
  2. Kitabı aldım ama henüz okumadım.Uzun zamandır beni çağırıyordu,beğeneceğime de sizin yorumları okuduktan sonra emin oldum.Teşekkürler,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ben çok beğendim, patti smith'in sefaletle, çabayla geçen hayatının sonuçlarını okumak güzeldi..

    YanıtlaSil
  4. Canım benim mail yolladım ama ulaşıp ulaşmadığından emin olmadım. İstediklerinden buldum ve dün aldım elimde yani görüşelim :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...