31 Mart 2011 Perşembe

TABU

                       National Geographic TV de  seyretmeye  bayıldığım bir  program   Tabu..Tabu (Taboo), Avusturalya'dan Batı Afrika'ya ve Orta Asya'ya kadar Dünya'nın çeşitli bölgelerini dolaşarak bazılarımızın tabu olarak gördüğü davranışların ardında yatan gerçeklere ışık tutan  bir  program.
                       En son  seyretttiğim  bölümde  yine  ilginç olaylar vardı. Konu  erkekliğe  geçiş  ritüeliydi.. Etiyopya  da  yaşayan bir kabile de  görüntülerinden gurur duyuyorlar.Kamçılanmış  bedenler, kadınlar  arasında  statü  simgesi.Güzellik  idealinin  ardında acı bir gerçekte var.Kadınlar  dövülmeyi  gönüllü kabul ediyorlar. Bir  gencin  erkekliğe  geçmesi için  kadın  dövmesi  lazım.Kızlarda  saygınlık  kazanmak için bunu  kabul ediyorlar.Erkeğin ilk önce  yanyana  dizilmiş 6 tane  sığırın  üzerinden  düşmeden  geçmesi lazım.Kızların  kamçılandığı  sığır atlama ritüelleri  nasıl  başlamış  bilinmiyor.Kadınlar  o gün için  kutlama hazırlıkları  yapıyorlar.Erkeğin  bu  sığırlar  üzerinden düşmeden tam 4 kez  geçmesi  lazım.Kızlar  o sırada  meydanda  toplanıp  borular  çalıyorlar.TV  deki  programda da  bu  tür  kutlama  gösteriliyordu.  Kız  kardeş  kamçılanmak  için hazırlanıyor  ve  bundan  korkmadığını  söylüyor.  Kız  ilk  kez  kamçılanacak..

                                                    DENEME ALANI

                   Kadınlar  hazırlıklarını  yapmaya  başlıyorlar.Göğüslerine  zarar  gelmesin diye  örtüyorlar ,  sırtlarını  açıyorlar.Bol  şarap içiyorlar. Kamçılayacak erkekler  ,   sığır atlamada  başarılı olanlar, kabileden ayrı yaşayanlar ve  ritüelden sonra  giden erkekler.. Danslar  başlıyor,  kadınlar  şarkı  söylüyorlar..V e  kamçılanma  başlıyor.Ne  kadar  kamçı izi  varsa  gurur  verici oluyor. Sonra da  erkek çırılçıplak soyunup  sığırların üzerinden geçmeye  çalışıyor. Eğer  4  kez  geçerse  erkek  olmuş demektir..


 

7 yorum:

  1. Aman Allah'ım daha neler ?Tüylerim ürperdi kadın dövmenin uluorta ve geleneksellik adı altında neredeyse yasallaştırılmış hali.

    YanıtlaSil
  2. gerçkten harika bir program bende severek izliyorum..ama ne yalan söyliyim izledikten sonra iyiki güzel ülkemde doğmuşum diyorum :)

    hayat her zaman kadınlar için zor hele böyle topluluklarda..keşke görüntüledikten sonra onlara işin doğrusunun nasıl olması gerektiğini anlatsalardı..

    YanıtlaSil
  3. evet , iyi ki Afrikalı olarak doğmamışım diyorum bende :) tivibu'dan bulup bakabılırım ama. saat kacta gösteriyorlar buketcım

    YanıtlaSil
  4. ne kültürler var inanılmaz gerçekten tabi bize göre, onlara göre belki biz inanılmazızdır;)

    YanıtlaSil
  5. Ne zormuş yahu oralarda erkek olmak . biz burda mor çatıları kuralım , kadına uygulanan şiddete bak. Birde guru duyulor hee. pes yani pes

    YanıtlaSil
  6. Kadin olmak heryerde zor zanaat .Bende Libyada kaldigimiz surede kadinlarin sunnet edilisine sahit olmustum:(

    YanıtlaSil
  7. bu programa gece geç vakitlerde rastlıyorum ama internetten sayfasına girip hangi günler bulabilirsiniz.her bölümde olmaz bukadar dedirten sahneler var..

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...