15 Şubat 2011 Salı

VEDA VAKTİ ve YUVA

Hayatınız güzel,  zengin ve  kariyer içinde sürüp giderken, birden  başınız dönüp  kendinizi  çok  az  ömrünüzün kaldığını söyleyen doktorun karşısında bulursanız ne yaparsınız?  Bir anda yıkılıp , son zamanlarınızı  geçirmek için ailenize ya da sevdiğinize mi sarılırsınız? Ya da  bitirmeniz gereken işleri bitirmek için son gücünüze kadar mı  çalışırsınız?  Belki  de  tamamiyle içinize kapanıp hayattan iyice  el ayak çekersiniz..
 Ölüm kapıyı çalınca ölümün tetiklediği '' dürüstlük '' üzerine benzerine az rastlanır bir  öyküyle  “Veda Vakti ( Le Temps Qui Reste)”,  François Ozon sinemasının ölüm üçlemesinin ikinci filmidir. Üçleme filmlerini çok severim.Ozon ölüm üçlemesinin ilki Kumun Altında  (Sous le sable ) filmini seyredemedim.Veda Vaktini seyrettim ilk. Filmin konusuna gelince ..Kendisinden başka bir şeyi önemsemeyen Romain, genç bir moda fotoğrafçısıdır. Ailesi ile ilişkisi mesafelidir, hemcinsi olan sevgilisi Sacha ile ilişkileri yolunda gitmemektedir. Romain’in hayatı fotoğraf çekimleri sırasında geçirdiği bir baygınlıkla alt üst olur. Genç adam tedavisi mümkün olmayan bir hastalığa yakalandığını ve önünde yaşayacak sadece birkaç ayı olduğunu öğrenir. Bundan sonra  ailesinden ,yakınlarından uzaklaşır.Tedaviyi tamamiyle reddederek ailesinden uzaklaşır. En çarpıcı sahnelerden biri de buradan doğar zaten.Herkesten uzaklaşmışken yalnızca büyükannesini görmek  ister.


Romain  sık sık çocukluğuna döner, küçüklüğü onu hiç yalnız bırakmaz. Tesadüf eseri tanıştığı bir çiftin kendisinden çocuk istemesi,eşcinsel kimliği yönünü de düşünürsek 
öleceğini bilerek son günlerini yaşama hakkı verilmiş olan bir adamın ardından yeniden dünyaya gelecek belki de “kıvırcık saçlı” bir başka çocuk içinde de umudunu barındırmaktadır .Film boyunca ölümün ağırlığını,insanları nasıl çaresiz hale soktuğunu hissediyoruz.
Diğer  seyrettiğim film Yuva ( The Refuge )..Bu film ilki kadar  kuvvetli ya da  yoğun  gelmedi. Ama  bir konusuna  bakalım..Mousse ve Louis, genç, güzel, zengin ve âşıktırlar. Ama uyuşturucu hayatlarını ele geçirmiştir. Bir gün aşırı doz alırlar ve Louis ölür. Mousse kurtulur fakat  kısa bir süre sonra hamile olduğunu öğrenir. Darmadağın ve kafası karışık bir halde, Paris’ten uzakta bir eve kaçar. Birkaç ay sonra Louis’nin erkek kardeşi Mousse da ona ‘yuva’sında katılır. Uyuşturucunun kucağından kopan Louis, kendine şehirden uzakta, okyanusun yanında yeni bir yuva bulmuştur.Oldukça yavan ilerleyen sahneler  sonucu doğum anı gelir ve....
F.Ozon  bu flmi için şöyle demiştir. “Benim için YUVA bir iyileşme sürecinin hikayesidir; şiddetli ve acı dolu bir sürecin, fakat hikayenin anlatımı çok nazikçedir. Aynı zamanda kayıp ve “… olmadan yapamama” hikayesidir. Uyuşturucular olmadan. Aşkı kaybetme. Birini kaybetme.” 

5 yorum:

  1. Veda vakti filminin konusu ilgimi çekti,mutlaka izleyeceğim...Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Güzel filme benziyor bende izleyeceğim

    YanıtlaSil
  3. Buketcim, oncelıkle postları gec okumanın ve yorum yapamamanın sıkıntısını cektım, sanırım bu bır rahatsızlık. bundan kurtulmaya calısacagım . fılmın konularını ne kadar detaylı yazmısın. okuyunca ızlemıs kadar oldum.
    ınsanlık dersı gıbı bır de bu fılmler. defterıne not aldım ızlemek uzere.
    sevgıler

    YanıtlaSil
  4. Özellikle Veda çok ilgimi çektim.İzlenmesi gerekenler listeme dahil ettim.En yakın zamanda izlemeye çalışacağım.

    Önerilerin çok güzel paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. film izlemeyi seviyorum,günümüzdekilerden çok bir temel oluşması için ünlü yönetmenlerin filmlerini,klasikleri seyrediyorum.seyrettiklerimi de paylaşmaya devam edeceğim..

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...